Bierspa in Praag

Bierspa in Praag

Als je naar Praag reist, is een bezoek aan de typisch Praagse bierspa een must! Wat veel mensen niet weten, is dat het hedendaagse pils oorspronkelijk uit de Tsjechische stad ‘Pilsen’ komt. Bier is dan ook een belangrijk genotmiddel in de Tsjechische cultuur.

In Praag vind je vele bierspa’s, waar je kunt genieten van de luxe van een spa, omringd door bier. In dit artikel lees je alles over de oorsprong van deze bierspa’s en onze favoriete bierspa’s!

Inhoud

Wat is een bierspa in Praag?

De hedendaagse bierspa’s in Praag zijn luxe attracties waar je kunt genieten van heerlijke bierbaden, (vaak) onbeperkt bier kunt drinken en tot rust kunt komen op een strobed. De bierspa’s bieden naast de bierbaden vaak verschillende luxe faciliteiten waar bezoekers van kunnen genieten, variërend van open haarden tot massages.

Over de bierspa

Als je in Praag loopt, kun je er niet omheen; op elke hoek van de straat zijn de bekende bierspa’s te vinden. Al jarenlang is de bierspa een bekend fenomeen in de Tsjechische cultuur. De bierspa’s bieden een mix van ontspanning en gezondheidsvoordelen, wat het een populaire attractie heeft gemaakt voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Veel mensen denken dat een bierspa simpelweg een bad is met warm bier, echter is dit totaal niet waar. Een bierspa bestaat uit water vermengd met een deel van donker, ongefilterd, ongepasteuriseerd “levend” bier. De temperatuur van deze substantie is idealiter 37-38°C. Deze substantie zou een genezende werking hebben op je huid en gezondheid, wat zou resulteren in vermindering van rimpels, ontspanning van de spieren, minder stress, enzovoort.

De geschiedenis van de bierspa

De geschiedenis van de bierspa gaat wel honderden, tot wel duizenden jaren terug. Hoewel er weinig bewijs is, wordt er beweerd dat in oud China en Egypte, zo’n 2000 jaar geleden, de bevolking al gebruikmaakte van bierbaden. Ook beweren sommige legendes dat Koning Wenceslas, de hertog van Bohemen, in 921 al gebruikmaakte van een bierbad. In de middeleeuwen was bier al een veelgebruikt middel; veel bierspa’s in Praag beweren dat de bierspa’s al een groot ding waren in de middeleeuwen. Één ding is wel zeker; bier wordt al eeuwenlang gebruikt als genotmiddel maar ook als geneesmiddel.

Al honderden jaren wordt bier gebruikt in de geneeskunde; men was ervan overtuigd dat bier een genezende werking had op je lichaam en geest. Met name het product gist, wat een belangrijk product is in het brouwen van bier, is veel gebruikt geweest in de oude geneeskunde.

Uit het geloof in de helende werking van bier zijn de bierspa’s ontstaan. De oorsprong van deze populaire attracties blijft dus een speculatie, maar in 2006 werd de eerste moderne bierspa in Praag geopend. Sinds de opening van deze bierspa is het uitgegroeid tot een enorm populaire toeristische attractie in de hoofdstad van Tsjechië, wat door de jaren heeft geleid tot talloze bierspa’s in Praag.

De beste bierspa van Praag

Als je gaat genieten van deze typische bierspa, wil je natuurlijk de best mogelijke ervaring. Hieronder vind je onze favoriete bierspa’s van Praag!

Bernard Beer Spa vanaf €59 p.p. (onze favoriet)

Gelegen op een ideale locatie, midden in het centrum van Praag, vind je de luxe Bernard Beer Spa. Deze spa staat bekend als de beste bierspa die je kunt vinden in Praag. Met een score van 4,8 op GetYourGuide is dit de absolute topper van de stad!

Geniet van heerlijke baden in de sfeervolle spa-ruimtes van de Bernard Beer Spa, onder het genot van een traditioneel biertje. Je kunt onbeperkt je eigen biertjes tappen vanuit het bierbad. Als je uitgebadderd bent, kun je tot rust komen op de verwarmde bedden van deze bierspa. Naast de bierspa kun je ervoor kiezen om aansluitend nog een massage te nemen, om de spa-ervaring helemaal compleet te maken!

Bij een standaard ticket deel je de ruimte met andere bezoekers, maar je kunt ook kiezen voor een privéspa tegen een hoger tarief.

Inbegrepen bij een ticket van Bernard Beer Spa:

 • Een bierbad
 • Een verwarmd bed
 • Onbeperkt bier drinken
 • Handdoeken, lakens en slippers
 • Een fles ‘Bernard’ bier na afloop

Lazne Pramen privéspa vanaf €57,50 p.p. (beste keuze voor koppels)

Gelegen in Praag 6, ten noorden van de Praagse Burcht, vind je bierspa Lazne Pramen. Bij deze spa betaal je vanaf €115 euro voor twee personen voor een privékamer; dit is ook gelijk de enige kameroptie. Dit maakt Lazne Pramen een ideale spa voor koppels.

Lazne Pramen biedt niet alleen bierspa’s maar ook een wijnspa. Hetzelfde idee, maar dan met wijn! Bij Lazne Pramen kom je terecht in een van de sfeervolle privéruimtes. De meest luxe ruimtes beschikken over een bier- of wijnbad, een knusse openhaard en een traditioneel strobed. Bij Lazne Pramen kun je ook onbeperkt bier drinken uit de tap naast het bad.

Je kunt bij Lazne Pramen kiezen voor het bierbad, het wijnbad of een combinatie van deze twee. Bij het bierbad kun je onbeperkt bier drinken, maar bij het wijnbad ontvang je slechts één fles wijn voor met z’n tweeën. Als je kiest voor de combinatie, kun je onbeperkt bier drinken en krijg je er ook een fles wijn bij. Optioneel kun je bij deze bierspa ook een VIP-ticket kopen, dan kun je gebruik maken van een fytosauna en ontvang je een massage.

Inbegrepen bij een ticket van Lazne Pramen:

 • Een bierbad / een wijnbad
 • Onbeperkt bier drinken / een fles wijn
 • Borrelnootjes
 • Handdoek, lakens en pantoffels

Lazne Pramen groepenspa vanaf €79 p.p. (beste keuze voor grotere groepen)

Naast de privéspa van Lazne Pramen, beheren zij ook een bierspa voor groepen tot 12 personen. Deze bierspa is te vinden in het noorden van het centrum van Praag in Praag 6, net over de rivier. Geniet bij deze grootste bierspa van Praag van een bier- of wijnbad en ervaar de zoutgrot die je kunt vinden bij deze spa. Bij deze spa van Lazne Pramen krijg je een enkel bad, maar je kunt ook kiezen om tegen een hoger tarief een extra groot bad met whirlpool voor twee personen te delen.

Bij deze bierspa kun je ook genieten van een zoutgrot, die volledig aansluit bij een bierspa. Een zoutgrot is een ruimte vol met zout wat is verwerkt door de ruimte, dit zou net als een bierbad veel gezondheidsvoordelen hebben.

Bij deze spa kun je helaas niet onbeperkt drinken; wel krijg je bij de keuze voor het bierbad drie glazen bier. Bij de keuze van het wijnbad ontvang je 2 glazen wijn of prosecco.

Inbegrepen bij een ticket van Lazne Pramen:

 • Een bierbad / een wijnbad
 • Drie glazen bier / twee glazen wijn of prosecco
 • Toegang tot de zoutgrot
 • Handdoek, lakens en slippers

Andere leuke activiteiten in Praag

Naast deze bierspa’s heeft Praag nog veel meer te bieden. Wij boeken onze activiteiten via GetYourGuide. Hieronder vind je nog een aantal aanraders:

 • Biertour in Praag: vanaf €30 p.p. – Bekijk hier
 • Schieten in Praag: vanaf €85 p.p. – Bekijk hier
 • Middeleeuws diner in Praag: vanaf €55 p.p.Bekijk hier
 • Interactieve tour van Pilsner Urquell: vanaf €22 p.p. – Bekijk hier

Misschien vind je dit ook leuk:

Scroll naar boven