Reisspelletjes

Reisspelletjes

Bijna net zo leuk als de vakantie zelf: het spelen van de spannendste reisspelletjes. Gezellig de strijd aangaan met je reisgezelschap in de warme avonduren, onder het genot van een hapje en een drankje.

Ik ben altijd een fanatieke gezelschapsspeler geweest. Vroeger namen mijn familie en ik een grote doos vol reisspelletjes mee op vakantie. We brachten s’avonds uren door met het spelen van de leukste reisspelletjes. In dit artikel deel ik mijn favoriete spellen voor op reis!

Inhoud

Wat zijn reisspelletjes?

Reisspellen zijn gezelschapsspellen die je met je reisgenoten kunt spelen. Vaak zijn dit compacte spelletjes die je makkelijk kunt meenemen op vakantie. Grote spelfabrikanten brengen vaak ook een reiseditie van hun populaire spellen uit. Hierdoor kun je tegenwoordig bijna elk spel in een compacte verpakking kopen.

Veel van deze reisspelletjes kun je spelen in de auto of in het vliegtuig. Door hun eenvoudige ontwerp en compacte speelsets zijn de reisspellen dus overal te gebruiken!

Door het enorme aanbod aan spellen dat tegenwoordig verkrijgbaar is, heb ik in dit artikel de populairste reisspelletjes verdeeld in verschillende categorieën. Bekijk in de inhoudsopgave de categorie die jij zoekt!

Actieve reisspellen

Er zijn een aantal klassieke reisspellen die iedereen wel kent. Hieronder vind je mijn favoriete klassieke reisspelletjes voor jong en oud.

Kubb

2 tot 12 spelers | Leeftijd 5+ | Speelduur 30+ minuten

Kubb is een razend populair Zweeds familiespel dat op actieve wijze wordt gespeeld. Het wordt veel gespeeld tijdens de zomervakantie; de zenuwslopende strijd is wat Kubb zo populair maakt.

Het spel bestaat uit verschillende houten elementen waarmee gespeeld wordt. Je zet met vier houten stokjes het speelveld uit, waarin de strijd plaatsvindt. Het doel van het spel is om de blokjes van de tegenstander, die aan de andere kant van het speelveld staan, om te gooien met de werpstokjes. Wanneer alle blokjes om zijn gegooid, moet je alleen nog de koning omver spelen om het spel te winnen.

Kubb is dus een erg actief reisspel wat het leuk maakt voor jong en oud.

Kubb - Familiespel

Spikeball

2 tot 6 spelers | Leeftijd 8+ | Speelduur 15 minuten

Bij dit reisspel kun je al je energie kwijt! Het spel bestaat uit een kleine trampoline en drie balletjes. Het is vergelijkbaar met volleybal; de bal mag de grond niet raken. Dit maakt het een zenuwslopend spel dat je overal kunt spelen. Speel dit energieke spelletje op het strand of ‘s avonds op de camping!

Het handige aan Spikeball is dat je de trampoline gemakkelijk kunt opvouwen, waardoor je uiteindelijk alles in een tasje kunt stoppen. Kortom, Spikeball is een geweldig vakantiespel om al je energie in kwijt te kunnen!

Spikeball Standaard set

Mölkky

2 tot 8 spelers | Leeftijd 8+ | Speelduur 30+ minuten

Een ander populair reisspel is het Finse ‘Mölkky’, net als Kubb een populair werpspel met houten elementen. Je scoort punten door de houten paaltjes om te werpen. Het tactische werpspel Mölkky is vergelijkbaar met darten; het doel is om exact 50 punten te scoren. Tactiek is hierdoor belangrijk, want kom je hoger uit dan 50 punten, dan telt de score terug naar 25.

De verpakking van het spel is iets aan de grote kant, maar je kunt ook zorgen dat je de houten onderdelen in een tasje doet, zodat je deze ergens tussen kunt stoppen.

Mölkky Go - Fins houten werpspel

‘Yatzy’ – Yahtzee XL

2 tot onbeperkt aantal spelers | Leeftijd 8+ | Speelduur 15+ minuten

Een all-time klassieker; Yahtzee. Echter is dit de grote broer, het reisspelletje ‘Yatzy’ bestaat uit extra grote dobbelstenen. De grote dobbelstenen zorgen ervoor dat je lekker actief de dobbelstenen kunt werpen, zonder tafel.

Bij dit spel ontvang je ook de standaard scoreformulieren van Yahtzee. De regels zijn dus exact hetzelfde, alleen wordt dit spel op actieve wijze gespeeld.

XL Yatzy

Andere actieve spelletjes voor op vakantie

 • Badmintonnen
 • Jeu de Boules
 • Tafeltennis
 • Frisbee overgooien
 • Voetballen
 • Volleyballen

Spelletjes zelf maken

Je hoeft maar weinig mee te nemen om de leukste spelletjes te spelen op vakantie; zo kun je met simpele dingen de leukste spellen maken. Wees creatief! Hieronder vind je een aantal ideeën voor op de camping:

Flessenvoetbal

Verzamel een aantal lege flessen en vul deze met water. Iedere speler heeft zijn eigen fles en moet proberen om deze staande te houden. De speler die als enige water in zijn fles overhoudt, is de winnaar van het spel.

Natuurbingo

Maak een bingokaart met daarop verschillende spullen die je kunt verzamelen in de omgeving. Denk aan een baksteen, een slakkenhuis, een dennenappel, enzovoort. De speler die als eerste zijn bingokaart heeft voltooid, is de winnaar van het spel!

Hindernisbaan

Maak met de spullen in de omgeving een uitdagende hindernisbaan en houd de tijd per speler bij met je telefoon. De speler die dit het snelst doet, is de winnaar.

Mini reisspelletjes

Als je gaat vliegen, of simpelweg geen ruimte meer hebt in de auto, is het fijn als de spelletjes in compact formaat mee te nemen zijn. Hieronder vind je onze favoriete mini reisspellen.

Qwixx

2 tot 5 spelers | Leeftijd 8+ | Speelduur 15+ minuten

Qwixx is door de jaren heen een onmisbaar reisspelletje geworden. De interactiviteit en snelheid van het spel maken dit een ideaal spelletje voor op reis.

Qwixx is een eenvoudig dobbelspel dat wordt gespeeld met zes dobbelstenen. Daarnaast gebruikt elke speler een speelblad om de punten op te noteren. Het fijne aan dit reisspel is dat het in een heel klein doosje zit, dus je verliest geen onnodige ruimte op vakantie!

Qwixx wordt in een razendsnel tempo gespeeld, waarbij elke dobbelbeurt kan worden benut door alle spelers. Je speelt dit spel om uiteindelijk de meeste punten te scoren. Qwixx is dus perfect voor een korte tussenstop en spannend genoeg voor een reeks potjes!

Qwixx - dobbelspel - basisspel

Skip-Bo

2 tot 6 spelers | Leeftijd 7+ | Speelduur 30 minuten

Skip-Bo kan niet ontbreken in mijn favoriete reisspelletjes! Dit strategische gezelschapsspel van de makers van Uno is ongelooflijk populair bij vakantiegangers.

Bij Skip-Bo is het doel om stapels opeenvolgende kaarten te maken. Wie als eerste zijn kaarten kwijt is, is de winnaar. Tijdens het spel moet je strategische keuzes maken om zo op een slimme manier van je kaarten af te komen. Dit maakt Skip-Bo een leuk, competitief spel voor het hele gezin!

Skip-Bo - Kaartspel

Beverbende – Kaartspel

2 tot 6 spelers | Leeftijd 6+ | Speelduur 20 minuten

Beverbende is een verslavend familiespel waarbij een goed geheugen en goede tactiek belangrijk zijn. Dit spel wordt enkel gespeeld met kaarten.

Het doel bij Beverbende is om juist zo min mogelijk punten te scoren. Dit doe je door blindelings je kaarten om te ruilen met de kaarten op tafel. Met een goed geheugen heb je dus een grote voorsprong op jouw tegenstanders!

Beverbende Kaartspel

Keer op Keer

1 tot 6 spelers | Leeftijd 8+ | Speelduur 20 minuten

Dit eenvoudige dobbelspel is al snel uitgegroeid tot een absolute bestseller! Het spel lijkt enigszins op Qwixx, want ook bij Keer op Keer is elke worp te gebruiken door alle spelers. Ook bij Keer op Keer speel je met zes dobbelstenen en iedere speler gebruikt een scoreblad.

Het doel van Keer op Keer is om tactische combinaties van de dobbelstenen te kiezen om zo punten te scoren. Met deze keuzes probeer je het zo moeilijk mogelijk te maken voor je tegenstanders. De speler die uiteindelijk de meeste punten verzamelt, heeft gewonnen.

Keer op Keer Dobbelspel

Andere populaire mini reisspelletjes

 • Regenwormen Dobbelspel
 • Ezelen Kaartspel
 • Clever Dobbelspel

Bekende spelletjes – reisedities

Veel bekende spellenfabrikanten brengen van hun populaire spellen reisedities uit. Dit maakt het in veel gevallen mogelijk om jouw favoriete spel ook op reis te spelen! Hieronder vind je mijn favoriete spelletjes in reisformaat.

Monopoly Reiseditie

2 tot 4 spelers | Leeftijd 8+ | Speelduur 60+ minuten

Misschien wel het bekendste gezelschapsspel ooit; Monopoly. De makers van Monopoly hebben ook een compacte reiseditie uitgebracht, hetzelfde spel maar dan heel klein. Bij dit spel ontvang je alle onderdelen die je ook bij het normale spel ontvangt.

Bij Monopoly draait het om zo veel mogelijk straten en geld te verzamelen. Door tactisch te spelen kun je uiteindelijk je tegenstanders failliet laten gaan, waardoor jij het spel wint.

Monopoly Reiseditie

Keezen Reiseditie

2 tot 4 spelers | Leeftijd 6+ | Speelduur 45 minuten

Het populaire Hollandse Keezenspel is ook verkrijgbaar in reisformaat! Op een klein speelbord neem je het op tegen je tegenstanders om als eerste jouw pionnen naar de finish te krijgen.

Bij dit Keezen reisspel ontvang je een standaard pakje kaarten, de pionnen en het bord.

Keezenspel Reiseditie

Rummikub Reiseditie

2 tot 4 spelers | Leeftijd 6+ | Speelduur 20+ minuten

Wederom een klassieker; Rummikub is al jaren een geliefd spel onder alle leeftijden! Deze reiseditie bestaat uit een handige etui waarin je de bordjes en de speelstenen vindt.

Bij Rummikub is het de bedoeling om reeksen te maken met de speelstenen die je aan het begin ontvangt. De speler die als eerste al zijn stenen heeft weggespeeld, is de winnaar.

Rummikub Original Reiseditie

Andere populaire spellen met een reiseditie

 • Catan Kaartspel
 • Mens erger je niet Reiseditie
 • Ganzenborden Reiseditie

Bordspellen voor op vakantie

Bordspellen blijven toch altijd mijn favoriet, maar helaas is het op vakantie niet erg handig. Tijdens het spelen van bordspellen op vakantie raak je snel iets kwijt of gaat er iets kapot. Daarom zijn de reisspellen die ik hierboven heb besproken ideaal voor op vakantie.

Wil je toch graag bordspellen meenemen op reis? Mijn favoriete bordspellen zijn:

 • Ticket to Ride
 • Risk
 • 30 Seconds

Reisspellen voor kinderen

Veel van de besproken reisspelletjes zijn gemaakt voor het hele gezin, zodat jij en jouw kinderen kunnen genieten van deze leuke spelletjes. Spelfabrikanten als 999games en Goliath Games bieden vaak de leukste spelletjes aan voor het hele gezin.

Lees ook:

Scroll naar boven