Duikuitrusting

Duikuitrusting

Zonder duikuitrusting wordt het lastig om te duiken. Maar waar bestaat de benodigde duikuitrusting precies uit? En wat zijn dan de functies? In dit artikel neem ik je mee door de componenten waaruit je duikuitrusting bestaat.
Inhoud

Wat heb ik nodig als ik ga duiken?

Om te kunnen duiken zijn veel onderdelen van je duikuitrusting essentieel; zonder deze onderdelen is het praktisch onmogelijk om te duiken. De duikuitrusting werkt als geheel, daarom is ieder onderdeel superbelangrijk. Zorg ervoor dat je beschikt over duikspullen van hoge kwaliteit en voer regelmatig controles uit op jouw uitrusting.

Op reis komt het vaak voor dat je jouw uitrusting ergens moet huren. Controleer zelf altijd de spullen bij het huren van jouw duikuitrusting; uiteindelijk draait dit allemaal om je eigen veiligheid. Wees daarom altijd alert bij het huren van duikspullen.

Een complete duikuitrusting bestaat uit de volgende onderdelen:

Essentiële duikuitrusting:

  • Een duikpak
  • Duikschoenen en/of duikhandschoenen (afhankelijk van de duikomstandigheden)
  • Duikvinnen
  • Een duikbril
  • Een duikfles
  • Een ademautomaat
  • Een trimvest (BCD)
  • Loodgordel + lood
  • Een duikconsole (met dieptemeter en manometer)
  • Een duikcomputer
  • Een duikboei
  • Een duikmes

Optionele duikuitrusting:

  • Een duikhorloge
  • Een duiklamp
  • Een onderwatercamera
  • Een drybag (om spullen droog te houden)
  • Een duiktas/duikkoffer

Hieronder vind je alle informatie over de onderdelen van een volledige duikuitrusting.

Duikpak

Je zult een duiker niet zo snel zonder duikpak het water in zien gaan. Een duikpak is essentieel om jou te beschermen tegen de kou van het water. Naast de bescherming tegen de kou zorgt een duikpak er ook voor dat je beschermd bent tegen scherpe voorwerpen, schaafwonden en verbranding door de zon. Kortom, een duikpak is essentieel tijdens jouw duik.

Een wetsuit of een droogpak?

Per duikgebied is er veel verschil in temperatuur, daarom zijn er verschillende soorten duikpakken verkrijgbaar. Ook verschilt ieder persoon in zijn gevoel voor kou; de één heeft het sneller koud dan de ander, ook dit is een factor die belangrijk is in de keuze van een duikpak.

Het wetsuit

Een wetsuit wordt voornamelijk gebruikt in wat warmer water. Dit zorgt ervoor dat het wetsuit wat meer basic is, wat het pak comfortabel maakt. Een wetsuit zorgt voor een dun laagje water tussen de huid en het pak, waarbij de warmte van je huid ervoor zorgt dat het laagje water warm wordt en je warm houdt. Er zijn wetsuits in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, ieder met zijn voor- en nadelen.

Voordelen wetsuit:

  • Comfortabel
  • Goed voor warm water (warmer dan 15 °C)
Het droogpak

Een droogpak is, in tegenstelling tot het wetsuit, geschikt voor kouder water. Het is een uitgebreider, loszittend pak. Een droogpak houdt je warm door middel van de lucht in het pak. Bij een droogpak is je lichaam volledig afgesloten, waardoor de lucht in het pak je warm houdt.

Voordelen droogpak:

  • Houdt je volledig droog
  • Goed voor koud water (kouder dan 15 °C)

Duikschoenen en duikhandschoenen

Het dragen van duikschoenen en/of duikhandschoenen is optioneel. Zo kun je deze dragen tegen de kou, maar ze bieden ook bescherming tegen verwondingen onder water. Er zijn veel verschillende soorten en maten duikschoenen en handschoenen verkrijgbaar. Veiligheid staat bij duiken op nummer één, dus draag bij twijfel altijd duikschoenen en/of duikhandschoenen!

Duikbril

Misschien wel het belangrijkste tijdens jouw duik: een duikbril. Een duikbril zorgt ervoor dat jij jouw omgeving onder water kunt zien. Er zijn veel verschillende soorten duikbrillen, maar het belangrijkste is dat de vorm goed aansluit op je hoofd. Voor mensen die normaal een bril dragen, zijn er ook duikbrillen op sterkte beschikbaar

Duikvinnen

Duikvinnen, ook wel duikflippers genoemd, zorgen ervoor dat jij makkelijk kunt bewegen onder water. Door het grote extra oppervlak op de vin kun je makkelijk veel water verplaatsen, waardoor je minder moeite hoeft te doen om te zwemmen. Duikvinnen zijn verkrijgbaar in veel soorten en maten, zorg ervoor dat de vinnen fijn aanvoelen en niet van je voet af kunnen vallen.

Duikfles

Zonder zuurstof wordt duiken een lastige opgave… Daarom dragen alle duikers een duikfles bij zich waarin zuurstof is opgeslagen. Deze zuurstof adem je gedurende je duik via je ademautomaat uit jouw duikfles. Duikflessen kunnen na het duiken weer bijgevuld worden, mits ze gekeurd zijn en deze keuring geldig is op het moment van duiken.

Zelf adem ik altijd erg veel tijdens het duiken. Voor de hevige ademers is het mogelijk om een grote duikfles aan te schaffen, zodat je langer onder water kunt blijven.

Ademautomaat

Zonder ademautomaat heb je niets aan een duikfles. Het ademautomaat is het mondstuk waardoor je ademt tijdens het duiken. Het ademautomaat is gekoppeld aan de duikfles via een slang en bestaat altijd uit een tweede mondstuk voor noodgevallen.

Trimvest

Het trimvest vormt de verbinding tussen jouw duikuitrusting, vergelijkbaar met het moederbord in een computer. Daarnaast regel je met het trimvest, ook wel BCD genoemd (Buoyancy Control Device), de hoeveelheid lucht in jouw trimvest. Door de juiste hoeveelheid lucht in je trimvest te hebben, zorg je voor jouw ideale drijfvermogen. Een trimvest heeft verschillende functies:

  • Drijfvermogen: Het reguleren van de lucht in jouw vest om te zorgen voor een goed drijfvermogen.
  • Stabilisatie: Het trimvest zorgt ervoor dat jij tijdens het duiken een stabiele houding kan aanhouden.
  • Comfort & aansluiting: Het trimvest dient als een verbindingspunt van jouw duikuitrusting, waardoor jij comfortabel al jouw benodigde uitrusting onder water kunt dragen.

Kortom, zonder trimvest wordt het een flinke klus om al jouw duikgereedschap mee te dragen. Zorg daarom dat je een goed trimvest gebruikt.

Loodgordel

Om ervoor te zorgen dat jij jouw drijfvermogen onder controle hebt tijdens het duiken, moet je lood met je meedragen door middel van een loodgordel. Een loodgordel is in principe niets meer dan een riem waar je jouw lood aan bevestigt.

Hoeveel lood jij moet meedragen, hangt af van een aantal (persoonlijke) factoren, die voor iedereen anders zijn:

  • Gewicht & lichamelijk drijfvermogen
  • Persoonlijke voorkeuren
  • Jouw duikapparatuur

Voor beginners is het vaak even aftasten hoeveel lood je moet meedragen. Tijdens elke duik kun je dus een ander gewicht proberen.

Hoeveel lood bij het duiken?

Als je gaat duiken, draag je dus lood met je mee, maar hoeveel lood moet ik meedragen tijdens het duiken?

Dit is lastig te zeggen, aangezien dit per persoon verschilt. Zo kunnen twee duikers met hetzelfde gewicht en lengte een totaal verschillend gewicht aan lood met zich meedragen. Een algemene richtlijn is om ongeveer 5 tot 10 procent van je lichaamsgewicht aan lood mee te dragen. Iemand van 70 kilo zal dus grofweg 3,5 tot 7 kilo met zich meedragen. Om te testen of jij voldoende lood bij je hebt, kun je wat spelen met jouw ademhaling in het water om te kijken of jij voldoende stijgt en zinkt bij het in- en uitademen.

Duikcomputer

De duikcomputer is een handig hulpmiddel dat veel wordt gebruikt door geavanceerde duikers. Jouw duikcomputer registreert alle benodigde data tijdens jouw duik. Een geavanceerde duikcomputer is een van de betere investeringen die jij kunt doen om beter inzicht te krijgen in jouw duiken. Op een duikcomputer vind je de volgende gegevens:

  • Diepte: Het aantal meters dat jij van de oppervlakte verwijderd bent.
  • Duur van de duik: De tijd in minuten dat jij onder water bent.
  • Temperatuur: De temperatuur van het water om je heen.
  • Decompressie-informatie: Bij diepe duiken moet je verschillende ‘decompressiestops’ maken om decompressieziekte te voorkomen. Je duikcomputer geeft aan bij welke diepte je een decompressiestop moet maken, daarbij geeft hij ook de duur van de stop aan.
  • Veiligheidsstop: Je duikcomputer geeft aan wanneer jij op de juiste diepte bent om de aanbevolen veiligheidsstop te maken. Als je op de aanbevolen diepte bent, geeft je duikcomputer de resterende tijd van je veiligheidsstop aan.
  • Resterende luchttijd: Je duikcomputer kan op basis van jouw persoonlijke gegevens een schatting maken van hoelang je nog onder water kunt blijven voordat je moet beginnen met de opstijging naar het oppervlak.
  • Nultijd: Dit is de tijd dat jij veilig onder water kunt besteden zonder decompressie-/veiligheidsstops te maken. Bij het overschrijden van deze tijd dien je dus wel de veiligheidsstops uit te voeren.
  • Opstijgsnelheid: Sommige duikcomputers geven de opstijgsnelheid aan, zodat je zeker weet dat je niet te snel gaat om decompressieziekte te voorkomen.
  • Duik-log: Jouw duikcomputer slaat de gegevens van de duik op. Aan de hand van de duikgegevens maakt de duikcomputer een duidelijk overzicht van de duik.

Dit zijn in principe alle gegevens die een standaard duikcomputer aangeeft. Voor de geavanceerde duikers zijn er veel duikcomputers beschikbaar die nog veel meer gegevens bieden.

Duikconsole

De duikconsole is een handig instrument dat is aangesloten aan de duikfles. Op een duikconsole lees je de volgende data:

  • De druk in de duikfles (standaard op een duikconsole): Aan de hand van de druk in jouw duikfles kun je de resterende luchtinhoud van de duikfles aflezen.
  • De diepte (vaak op een duikconsole): Afhankelijk van het type duikconsole, kun je de diepte aflezen op jouw duikconsole.
  • Kompas (soms op een duikconsole): Bij geavanceerde duikconsoles is er ook een kompas aanwezig om te navigeren onder water.

Duikhorloge

Voor recreatieve duikers zijn alle data en gegevens die een duikcomputer aangeeft vaak overbodig; zij komen om te genieten van de onderwaterwereld. Daarom kiezen veel recreatieve duikers ervoor om een stijlvol duikhorloge te nemen in plaats van een duikcomputer.

Een duikhorloge is water- en drukbestendig tot aanzienlijke dieptes, wat het een ideaal modieus accessoire maakt voor boven en onder water. Standaard duikhorloges geven vaak alleen de tijd en datum aan, terwijl geavanceerde duikhorloges over veel handige functies beschikken.

Optionele functies die een duikhorloge kunnen bieden zijn: een dieptemeter, de duiktijd, een kompas, een logboekfunctie, een alarmfunctie en een hartslagmonitor. De beschikbare opties variëren per duikhorloge, dus lees goed de specificaties door voordat je een keuze maakt.

Duiklamp

Bij slechte duikomstandigheden, nachtduiken en hele diepe duiken is het handig om een duiklamp mee te nemen. Het kan soms erg donker zijn afhankelijk van de duikomstandigheden, waardoor een lamp een essentieel instrument kan zijn. Duiklampen zijn vaak krachtige lampen die tegen hoge druk en water bestand zijn. Deze duiklampen zijn erg krachtig vanwege hun hoge lumen aantal, hierdoor zijn deze speciale lampen ook duurder dan standaard zaklampen.

Duiklampen zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar, zoals oplaadbare duiklampen, duiklampen op accu, led duiklampen en meer. Bij het aanschaffen van een duiklamp is het belangrijk om te kijken naar jouw duikstijl en voorkeuren, zodat je de keuze kunt afstemmen op jouw gebruikelijke duikomstandigheden.

Duikmes

Een duikmes kan verschillende doeleinden hebben voor duikers, zoals functioneren als veiligheidsgereedschap voor noodgevallen, het uitvoeren van werkzaamheden onder water, als tool om objecten te verzamelen of als mes voor een duiker die vis vangt onder water. Het is aan te raden om een mes mee te dragen tijdens het duiken in bepaalde omgevingen waar je verstrikt kunt raken. Dan kan een duikmes cruciaal zijn om los te komen.

Onderwatercamera

Als je gaat duiken, wil je deze prachtige omgeving natuurlijk vastleggen. Met behulp van onderwatercamera’s kun je de mooiste beelden maken, zelfs op behoorlijke dieptes. Deze camera’s zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, en voor ieder doeleinde zijn er andere camera’s beschikbaar. De verschillende soorten onderwatercamera’s zijn:

Compacte onderwatercamera’s: Deze ‘compacte’ camera’s zijn makkelijk mee te dragen tijdens het duiken. Ondanks het kleine formaat van deze camera’s is de kwaliteit van de beelden erg hoog.

Systeemcamera’s (DSLR): Voor hoge kwaliteitsbeelden kun je gebruik maken van de welbekende DSLR-camera. Deze kun je meenemen onder water door middel van een onderwaterbehuizing. Deze manier van onderwaterfotografie wordt vaak gebruikt door professionele onderwaterfotografen.

Compacte systeemcamera’s (CSC): De compacte systeemcamera is een perfect alternatief voor de standaard systeemcamera. Deze camera’s bieden, net als de standaard systeemcamera’s, een hoge beeldkwaliteit maar dan in een compact formaat. Ook bij de compacte systeemcamera’s dien je een onderwaterbehuizing te gebruiken.

Actiecamera’s (GoPro): De ideale camera voor reizigers, deze compacte camera’s kun je voor iedere activiteit gebruiken om mooie herinneringen te creëren. Net als de systeemcamera’s gebruik je een onderwaterbehuizing voor deze actiecamera’s om te zorgen dat ze waterdicht zijn.

Duikboei

Om een signaal te geven aan boten en omstanders boven water, gebruiken duikers een duikboei bij het stijgen naar de oppervlakte. Dit zijn opblaasbare, langwerpige boeien met een felle kleur. Deze duikboei blazen zij onder water op, zodat deze naar de oppervlakte drijft. Zo kunnen de omstanders zien dat er duikers naar de oppervlakte aan het stijgen zijn. Zorg ervoor dat je altijd een duikboei gebruikt bij het stijgen naar de oppervlakte, om je veiligheid te waarborgen.

Drybag

Als je spullen mee wilt nemen tijdens het duiken, kun je een drybag meenemen tijdens je duik. Een drybag is vaak een compacte tas met meerdere sluitingen, waardoor deze waterdicht is. Naast drybags die worden gebruikt om spullen mee te nemen onder water, zijn er ook andere soorten drybags zoals:

  • Drybags voor wetsuits
  • Drybag als rugzak
  • Drybag in duffelformaat
  • Drybag voor op de motor

Duiktas/duikkoffer

Als je op reis gaat met je eigen duikuitrusting, is het handig om deze spullen apart op te slaan van je kleding. Hiervoor zijn duiktassen en duikkoffers ideaal. Dit zijn vaak grote tassen of koffers met verschillende vakken voor de verschillende onderdelen van je duikuitrusting. Doordat deze duiktassen speciaal worden gemaakt voor reizigers, zijn ze erg licht, zodat je meer gewicht overhoudt voor jouw duikspullen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Verblijven op Koh Tao: Waar te verblijven, de beste hotels en onze tips voor jouw verblijf op Koh Tao!

Duiken op Koh Tao: Ontdek alles wat je moet weten over duiken op Koh Tao, van de kosten tot het halen van je duikbrevet.

Duikbrevet halen op Koh Tao: Lees hier mijn ervaring met het behalen van mijn duikbrevet op Koh Tao.

Meer over Koh Tao

Scroll naar boven